Aktiv i RYK: Torben Bach Holm

Hvor stødte du på RYK første gang?

Jeg faldt ned fra en stige i 1991 og blev overført til Viborg. Da jeg var kommet nogenlunde til hægterne og havde lært de første træk i drivremmene på kørestolen, skulle jeg have styret min nysgerrighed på min nye tilværelse. Her fandt jeg en bunke af bladet ”Paraplegi” (nu RYK!, red.). Det var første møde med RYK.

Hvilke tanker gjorde du dig om RYK dengang?

Jeg fandt hurtigt ud af, at det var personer, der var i samme situation som mig, der stod bag ”Paraplegikerkredsen”, som foreningen hed dengang. Jeg er vildt imponeret over de mennesker, der har tid og overskud til at gøre noget for andre personer – dengang som nu.

Var der en særlig oplevelse, der inspirerede dig til at være aktiv i RYK?

Da jeg lærte RYK bedre at kende - dels ved at deltage i arrangementer og dels ved at være sammen med personer, der var i bestyrelsen eller i diverse arbejdsgrupper - fik jeg også lyst til at være aktiv, der hvor det kunne passe ind ved siden af mine to arbejdspladser.

Hvad har gjort dig særlig stolt i din tid i RYK?

Nu er jeg først blevet rigtigt medlem af inderkredsen i RYK i maj i år hvor jeg blev valgt som næstformand. Jeg har dog været med som ”arbejds-mand” ind imellem. Grunden til det har været, at der virkelig er blevet arbejdet solidt og seriøst: Seminarer, udgivelser og deltagelse i ikke mindst sundhedsproblematikker, kan kun gøre én stolt af RYK.

Er der noget, du savner hos RYK?

Jeg savner større engagement fra de enkelte medlemmer. Vi har lige rundet de 1.300 medlemmer, og hvis vi rundt regnet har 50-60 af disse, der er deltagende i vores fælles arbejde, så er det i bedste fald 4.6 %, hvilket er for få.

Hvilke visioner har du for RYK?

Jeg synes, vi først og fremmest skal blive ved med at gøre det, vi er gode til. Går vi i gang med nye projekter, skal vi have know – how’en til det, eller vide, hvor vi kan opsøge den. Jeg kunne godt tænke mig at lave en resurse-profil på vore medlemmer.

Hvilke udfordringer ser du for RYK i fremtiden?

Det er træls altid at skulle fokusere på økonomien, men vi kommer nok ikke uden om. Vores hovedforbund DHF har det ikke så godt i pengepungen, det kunne måske smitte, hvis vi ikke er påpasselige. Jeg ser også en stor udfordring i, hvor vi fremover skal afvikle vores forårs- og efterårsseminarer.

Hvad har din indsats for RYK betydet for dig personligt?

Ligesom i alle andre sammenhænge, jeg virker i, er det først og fremmest det personlige samvær med andre rare personer, der trikker mig. Jeg synes, det er enormt udviklende at være sammen med ”produktive” medarbejdere.

Hvad betyder RYK for dig i dag?

I dag er ”RYK” rykket helt ind under huden og har fået en helt anden betydning end før. Nu skal jeg være en del af planlægningen og udførelsen. Nu er det slut med bare at være ”ansvarsløs”, og det glæder jeg mig meget til. Jeg har tidligere takket nej adskillige gange, når jeg er blevet bedt om at træde ind, men nu er det altså alvor.

Nævn tre gode grunde til at være aktiv i RYK.

Vore medlemmer har brug for nogle, der vil og kan. Der skal holdes liv i det gode projekt, RYK er, og nytilskadekomne skal kunne se, at man stadig kan, hvis viljen er der.

BLÅ BOG:

Født 1948 på Bornholm. Folkeskolelærer fra Holbæk Seminarium 1966-71. Enkemand efter samliv med Elisabeth fra 1967-2005. Har sønnen Ruben fra 1973, der er gift med Trine, og har to vidunderlige børnebørn Tilde på fire og Christian på et år. Folkeskolelærer fra 1971-2004. Sportstræner i håndbold/svømning 1971-2011. Har gennemført fem maratonløb i perioden 1988 – 1992. Var administrativ medarbejder i svømmeklub 1995-2011. Medlem af DH-Mariager-fjord 2007-? – LBR Mariagerfjord 2008-? – RYK repræsentant i Region Nord og DHFs hovedbestyrelse 2009-? – andelsbolig-formand 2010-? -  bidt af en gal sportshund.