Bolig boligbytte ferie

Byt bolig i ferien

En ny facebookgruppe er oprettet med det formål at gøre det nemmere og billigere for kørestolsbrugere at komme på ferie. I gruppen kan de nemlig bytte bolig.

Tekst: Birgitte Bjørkman

En ferie kan være en dyr og besværlig affære. Det ved 28-årige Mads Pelle Kofod fra Rønne på Bornholm. Derfor har han taget initiativ til at oprette en lukket gruppe på Facebook ”Byt handicapbolig i ferien”.
- Gruppen fungerer ved, at folk uploader et dokument, hvor de beskriver deres bolig og deres faste hjælpemidler som fx loftslift. Og samtidig beskriver de egne behov for boligbytte, forklarer Mads Pelle Kofod og fortsætter:
- Jo mere præcist beskrevet, jo nemmere kan folk afgøre, om en andens bolig passer til egne behov.
I Facebookgruppen kan medlemmer således søge andre med samme behov med henblik på at udveksle boliger.

Ide blev til facebookopslag

Mads Pelle Kofod blev rygmarvsskadet i 2006 efter en arbejdsulykke. Han har behov for plads til sin el-stol og benytter lift til forflytninger og har derfor haft det svært med ferier med tanke på "Hvad nu, hvis der ikke er en ordentlig lift?".
- Jeg kan være usikker på, om der er plads på hotellets badeværelset, og om der er plads til en medbragt gulvlift, fortæller Mads Pelle og fortsætter:
- Det har virket på mig som en barriere, som jeg har haft svært ved at overkomme.
Men sidste år fik Mads Pelle Kofod lyst til at komme ud og se noget andet, end det, solskinsøen kan byde på, og tog initiativ til et opslag på RYKs facebookgruppe med en ide om boligbytte. Her fik Mads Pelle kontakt til en kvinde i Nykøbing Falster, som var med på ideen.
- Vi skrev sammen og præsenterede vores bolig for hinanden og blev enige om, at vi begge havde lyst til at bytte.
Det blev en succesoplevelse for dem begge.
- Og så er det samtidig en billig feriemulighed, fortæller Mads Pelle og tilføjer, at de blev enige om, at de ikke ville beregne strøm og vand.

Dokument med tekst og billeder

Når man opretter et dokument, giver man det en titel, som er postnummer og bynavn. I dokumentet beskrives lokalitet, adgangsforhold, boligens faste hjælpemidler, tilladelse til kæledyr og egne behov vedhæftet fotos af indretning og hjælpemidler. Dokumentet indeholder desuden kontaktinfo. Man kan også  oprette et album linket til siden.
- På den måde er det nemt at søge en egnet bolig i en ønsket landsdel, fortæller Mads Pelle, der har uploadet et dokument med tekst om, hvordan siden skal benyttes.
- Man kan også chatte med et andet medlem.

Igen i år lykkedes det den unge bornholmer at bytte bolig.
- I september byttede jeg med én fra Ballerup, og det blev også en god oplevelse – og billig – beretter Mads Pelle, der benyttede sig af sit besøg i Staden til at være sammen med kammarater og være med som frivillig i Ungdommens Folkemøde i Søndermarken.
Han håber, flere vil være med i facebookgruppen.
- Den har hjulpet mig til at komme afsted på ferie uden at skulle bekymre mig om de praktiske forhold, der ellers nemt kan ødelægge en ferie. Og det tænker jeg, andre også kan få gavn af, slutter Mads Pelle.

Gruppen på Facebook hedder ”Byt handicapbolig i ferien”. Man er velkommen til at kontakte Mads Pelle Kofod for yderligere info og hjælp til uploading og oprettelse af album.