Den lammende uvidenhed

Tekst: Lotte Tobiasen, oktober 2012
Foto: FDOimages

FrederikHårdt fysisk arbejde har altid tidligere været en del af Frederiks liv. Hans rygmarvsskade er nontraumatisk og har udviklet sig over nogle år. Han slæbte sig i en lang periode af sted på arbejde, fordi han var så træt. Samtidig havde han dårlig samvittighed over for sin søn, fordi han ofte var meget irritabel og hele tiden udskød ting, som han var for træt til at få gjort. Trods en masse smertestillende medicin var han alligevel plaget af smerter.

Langt om længe tog han til læge og fik stillet en diagnose. - Det var en kæmpe lettelse, fortæller Frederik. - Man kan jo ikke forholde sig til eller handle på noget, man ikke kender.

Den svære kamp for pension

Kommunen ville i første omgang ikke bevilge en førtidspension, men mente, at Frederik skulle i arbejdsprøvning. Det krav var lige ved at knække ham, da han vidste med sig selv, at han ikke kunne magte både at være i arbejdsprøvning og tage vare på sin søn.

- Det er jo ikke, fordi jeg ikke gider, men første prioritet må være, at man får et værdigt liv for sig selv og sin familie. Jeg er ikke så stolt, at jeg vil kravle af sted på arbejde.

Først da Frederik bad kommunen finde en plejefamilie til sin dreng, og en læge fra Afdeling for Rygmarvsskader kontaktede sagsbehandleren, gik det op for sagsbehandleren, at det skulle tages meget alvorligt, når han sagde, at han ikke kunne klare det hele.

Kommunen endte med at bevilge førtidspension på det foreliggende grundlag, hvilket har betydet rigtig meget for både Frederik og hans søn. - Det har givet ro og tryghed, at forsørgelsesgrundlaget er i orden, og at jeg ikke skal presse mig selv fysisk. Jeg har fået det meget bedre både psykisk og fysisk, efter at det er faldet på plads.

Kort om Frederik

Alder: 37
Familie: Enlig far til søn på 10 år. I parforhold
Beskæftigelse: Førtidspensionist
Diagnose: Inkomplet non-traumatisk paraplegi pga. tumor og syrinx
Følger: Spasticitet i benene, nervesmerter og føleforstyrrelser samt depression og hukommelsesbesvær
Rygmarvsskadens varighed: 2,5 år
Frederik vil gerne være anonym. Hans identitet er redaktionen bekendt.

Læs mere om Frederik

Depression og selvmordstanker

Viagra-ben og viljestyrke

Pot og lange, uldne underbukser

Hornbæk er som en familie

Mit hjem skal ikke ligne en hjælpemiddeludstilling

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget

Jeg er blevet en bedre far

Lækker i kørestol

Kærlighed kan stadig lade sig gøre