Det hele ved hånden

Tekst: Jørn T. Andresen

Ændringen er lille, men forskellen enorm. Et ekstra mini-joystick monteret i en truck giver 25-årige Martin Kjærsgaard mulighed for at køre gaffeltruck som enhver anden på Niebuhr Tandhjulsfabrik.

 Oprindelig er Martin Kjærsgaard landbrugsuddannet. Men efter en trafikulykke i 2002, hvor Martin blev rygmarvsskadet, var det ikke muligt for Martin at vende tilbage til sin tidligere  beskæftigelse.

 God medarbejder

 I stedet fik han kontakt til Niebuhr Tandhjulsfabrik. Her kunne man godt se mulighederne. Dels ar der velegnede arbejdsopgaver. Dels lægger ledelsen vægt på at have en rummelig medarbejderpolitik. Og så var der ikke mindst Martin selv. - Jeg troede på ham og har den grundholdning, at de, der gerne vil, også skal have muligheden, fortæller produktionschef Jens Bach. Den beslutning har der ikke været grund til at fortryde senere. Virksomheden har fået en god medarbejder, og Martin får løn på lige fod med alle andre.

Trucken skulle med

 Det var en vigtig forudsætning for Martins ansættelse, at han kunne køre truck, så han kunne aflaste de andre truckførere ved siden af sit primære arbejde i målerafdelingen. Det krævede, at der blev fundet en praktisk, teknisk løsning. Bilspecialister på området blev spurgt, men havde ikke det rigtige svar. I stedet blev N.C. Nielsen, der er virksomhedens truckleverandør, inddraget.

Fodfri betjening

Det viste sig, at N.C. Nielsen havde været involveret i en ombygning tidligere, og i et godt samarbejde blev der fundet en enkel og velfungerende løsning. - Udgangspunktet var en Linde E18 med joystickbetjening, som virksomheden allerede havde. Alle pedalfunktioner blev flyttet op i et ekstra mini-joystick, som gør det muligt at køre, bremse og styre gaflerne med samme hånd, forklarer Martin.

 Som en smart detalje kan trucken fortsat bruges med fodbetjening. Det er først, når Martin tikker en lille specialnøgle i E18eren, at den skifter til fodfri betjening. Ind- og udstigning af trucken udgjorde også et problem, men det er blevet løst med en praktisk lift, som hæver Martins kørestol op i niveau med førersædet.