Eksoskellet Rewalk

En unik følelse

Thorsten Röhrmann havde taget den lange vej fra Bremen i Tyskland til RYKs efterårsseminar i Korsør for at demonstrere sit ReWalk eksoskelet, som han har gået med i knapt to år.

Tekst: Birgitte Bjørkman

Det er Bandagist-Centret, der er dansk forhandler af ReWalk, der havde inviteret tyske Thorsten Röhrmann fra Bremen til Korsør. Thorsten Röhrmann har gået i ReWalk eksoskelet til hjemmebrug i knapt to år, og han har på den korte tid opnået en flot gang, hvilket han demonstrerede for de mere end 95 deltagere på RYKs efterårsseminar.

Atypisk ReWalker

Thorsten Röhrmann er en atypisk ReWalker. Han er C5/C6 inkomplet og har en imponerende højde på 194 cm. Han har en del spasmer, som ReWalken reagerer på af sikkerhedsmæssige årsager, men når først Thorsten kommer i gang og spasticiteten aftager, så går det derudaf.
- Thorsten er egentlig for høj i forhold til den anbefalede højde på 160-190 cm, men med Thorstens proportioner, så passer han alligevel i ReWalken, fortæller autoriseret bandagist Niklas Valen, der er med i Korsør.

Ubeskrivelig følelse

Thorsten blev rygmarvsskadet i en alvorlig trafikulykke i august 1996. Dengang var han 34 år, arbejdede som lagerforvalter og svømmede og løb maraton i sin fritid. I 2015 hørte Thorsten om ReWalk eksoskelet fra en anden kørestolsbruger, og han kontaktede ReWalks tyske forhandler. Efter en række test blev Thorsten fundet egnet som kandidat til ReWalk.
- Det var en ubeskrivelig følelse af lykke, da jeg rejste mig første gang i ReWalken efter knap 20 år i kørestol, fortæller Thorsten.
Siden har Thorsten trænet hårdt og gået over 140.000 skridt.
- I dag bruger jeg min ReWalk mindst fire gange ugentligt og tilbagelægger ca. 10.000 skridt hver uge, fortæller Thorsten, der ved egen hjælp kommer i og ud af ReWalken.
Når han bliver spurgt, om det ikke er besværligt og tager lang tid, svarer han uden overvejelser med et stort smil, at det, der tager længst tid, er at komme i skoene og binde snørebåndene. Og når først eksoskelettet er på plads, kan Thorsten gå 4½ time, før batterierne igen skal oplades.

Intensiv træning

For at komme godt i gang kræver det nogle ugers intensiv træning.
- I begyndelsen var det udmattende, men nu har jeg opbygget musklerne i overarme, skuldre og ben, fortæller Thorsten.
Selvom Thorsten benytter stokke, og Rewalken er selvbærende og ikke giver ekstra vægt til Thorsten, så kræver det kræfter at holde balancen. Den har Thorsten også fået styrket, og nu kan han nyde sine gåture.
Foruden det øgede funktionsniveau, så har ReWalken også haft fysiske fordele for Thorsten.
- Jeg har mindre spasticitet i mine ben, sover meget bedre og har også en forbedret tarm- og blærefunktion.  Yderligere har Thorsten tabt sig 12 kg.

På efterårsseminaret går Thorsten rundt i Musholms store multihal ledsaget af Niklas Valen fra Bandagist-Centret. Man kan høre en permanent brummen fra motorerne.
- Lyden er for nogle irriterende, men den er vigtig for mig. Den tjener som en orientering i forhold til, hvornår jeg skal læne mig frem og bevæge krykkerne, slutter den høje tysker, der håber at nå 200.000 skridt inden året er omme.

FAKTA

ReWalk fås både til brug for genoptræning og til personligt brug som hjælpemiddel. ReWalk består af sko med sensormotoriske indsatser, polstrede stropper, der monteres på underben og lår og omkring skød og talje. På håndleddet sættes en fjernbetjening, der ligner et ur, der med en knap sender motoriserede hofte- og knæled-kommandoer til de fire motorer, der styrer benene. Softwareenheden og batterierne er anbragt i en flad kasse, der bæres på ryggen. En vippesensor justerer kontinuerligt, så brugeren holder balancen, når denne bevæger sig fremad.

Testdata

Ud over den øgede funktion peger testdataene på, at brugerne får store fysiske og psykiske fordele ved anvendelse af ReWalk. Dataene indikerer bl.a., at brugerne potentielt forbedrer hjerte-kar funktionen, reducerer vægten, opbygger muskelmasse og forbedrer tarmsystemet ved anvendelse. Yderligere indikerer dataene, at anvendelse af ReWalk lindrer smerter, reducerer medicinforbruget og reducerer antallet af indlæggelser på hospitalet.

 

Man kan følge Thorsten i hans ReWalk på youtube. For yderligere oplysninger kontakt Bandagist-Centret på bc@bandagist-centret.dk eller tlf. 87 42 51 00. Læs mere om ReWalk på rewalk.dk