Fællesskab for kvinder med en rygmarvsskadet mand

Læserindlæg:

Jeg har længe tænkt, at der mangler et fællesskab i Danmark, hvor målet er at styrke kvinder, der lever sammen med en mand, der har en rygmarvsskade. 

Jeg ønsker at samle kvinder, der er kæreste eller gift med en mand med rygmarvsskade, og sammen skabe en gruppe, hvor ingen spørgsmål er for store eller små. Det skal her være muligt at sparre og dele erfaringer. 

Lidt om mig. Jeg hedder Luna, er uddannet fysioterapeut og har en søn på tre år. Jeg har boet sammen med min kæreste Jakob i næsten halvandet år. Jakob kom til skade i ’96, og har en C5/C6 inkomplet rygmarvsskade. I den tid, vi har været sammen, har jeg selv brændt inde med spørgsmål og haft et ønske om at kunne tale med nogen “i samme båd”. 

Jeg er inspireret af et fællesskab, jeg er kommet med i, der hedder WAGS of SCI (Wifes and Girlfriends of Spinal Cord Injury). Det er et fællesskab, der startede i Canada, hvor to kvinder fandt ud af, at de boede meget tæt på hinanden, og begge havde en mand i kørestol med en rygmarvsskade. De fandt også ud af, at de begge havde savnet at have en person, de kunne sparre med, som virkelig forstod, hvordan det er at bo sammen med en person med rygmarvsskade. De oprettede derefter en gruppe på Facebook og Instagram, og har nu også lavet en lukket debatgruppe, hvor kun kvinder, der opfylder kravene om at have en kæreste/mand med rygmarvsskade, kan være med i.
I dette forum bliver der arrangeret online møder, og de finder hinanden i samme byer/stater og mødes. Men de skriver også om alt, hvad der kan opstå af spørgsmål mht. pleje, sex, hjælpemidler, indretning af hus/lejlighed og følelser.

Jeg er sikker på, at der er grundlag for at lave noget lignende i Danmark, hvor vi kan sparre om:

  • Familieliv
  • Hvordan skal familie/kæresteliv fungere med en hjælperordning?
  • Hus/lejlighedsindretning
  • Pleje, tips og tricks
  • Børn
  • Sex
  • Og en masse andet

Derudover kan man med sådan et fællesskab brede budskabet om, at man sagtens kan være kæreste med en rygmarvsskadet, og uden problemer også kan få familieliv og det hele til at gå op med en kørestol i hjemmet.

Jeg håber, der er andre derude, der har det som mig, og har lyst til at være med i min Facebook-gruppe: Fællesskab for kvinder med en rygmarvsskadet mand. Så vi sammen kan støtte hinanden og dele gode råd, og måske i fremtiden arrangeres at mødes. Det er en lukket gruppe, der kræver godkendelse at blive medlem af. Dette sikrer, at alle mulige ikke får adgang, og at indholdet er fortroligt, og bliver mellem os i gruppen. 

Man må gerne skrive til mig med en privatbesked på Fællesskab for kvinder med en rygmarvsskadet mand.

Med venlig hilsen

Luna Tøndering Wolsted

PS. Jakob og jeg har sammen en Instagram-konto, der hedder Byen Rundt i Kørestol, hvor vi har forsøgt at dele vores oplevelser som ”kørestolsfamilie”, hjælpemidler og tilgængelighed, og det har været en stor succes. Vi bliver kontaktet af mange, der udtrykker glæde over vores lyst til at dele ud af vores erfaringer. 

En rygmarvsskade rammer ikke kun den, der får skaden. Også pårørende og nære venner bliver berørt. Derfor udgav RYK bogen ”Pårørende – tæt på rygmarvsskadede” i 2009. Den er stadig aktuel og er skrevet til dem, der pludselig står i den svære situation, at et familiemedlem eller en ven har pådraget sig en rygmarvsskade. Bogen er en hjælp til at forstå og sætte ord på de mange tanker og følelser, pårørende ofte står alene med. Bogen kan stadig købes på