Forskning - Itongue

Efter 10 års forskning og udvikling er et dansk produkt til tungestyret kontrol af en computers keyboard og mus nu klar til at blive markedsført som medicinsk udstyr i EU.

Tekst: Birgitte Bjørkman

Sidste forhindring for den dansk producerede tungestyring til brug for kontrol af computer hos mennesker med omfattende lammelser i overkroppen har været den CE Mærkning, som det Aalborg baserede udviklingsfirma TKS A/S har ventet på.
Det er nu lykkedes, og Itongue®, som produktet er blevet døbt, er nu klar til markedsføring som medicinsk udstyr herhjemme og i EU.

Til computer og el-stol

Itongue er et usynligt tungestyret system til styring af en computers keyboard eller mus via en trådløs bøjlelignende enhed, der placeres i ganen. Ligeledes kan brugeren anvende Itongue til at styre en elektrisk kørestol.
- Produktet henvender sig til personer med omfattende lammelser i arme og hænder, der ønsker at kunne kontrollere deres egen hverdag og være mindre afhængige af hjælp i dagligdagen, fortæller CEO, Gert Spender fra TKS A/S.
Med Itongue bliver det muligt at manøvrere rundt i og uden for hjemmet ved egen kraft samt at kunne deltage aktivt i den verden, som internettet åbner. Ikke mindst giver tungestyringen mulighed for at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet.

Mange funktioner

På sigt er det planen, at Itongue bliver kommunikations- og styreenhed til en række øvrige hjælpemidler og installationer i boligen såsom alarmanlæg, ventilation, lys og lyd mv. Alt sammen med det formål at øge livskvaliteten hos brugeren.
- Vi har allerede nu stor international interesse og bevågenhed på produktet, som er ”First-mover” på sit felt, slutter Gert Spender.

Den lange vej fra forskningsprojekt til salgsklart produkt er muliggjort via finansiering fra Aalborg Universitet, NOVI Innovation A/S og Bevica Innovation A/S, der tilsammen udgør ejerkredsen i TKS A/S. Efter store investeringer i produktudvikling er det nu selskabets mål at indgå partnerskaber med større aktører inden for hjælpemiddelindustrien, der kan afsætte Itongue® globalt. Find info hos forhandler permobil.dk

Boks:

Ihandle

Sidste skud på forskningen er Ihandle. Produktet er helt nyt og blev CE certificeret sidst i maj i år. Det er samme system som Itongue, men placeres som en ring på fingeren eller fastgøres til en kørestol. Ihandle fungerer som tastatur og mus via Bluetooth og kan bruges til kørestol præcis som Itongue. Ihandle’s to styrefelter er kun to kvadratcentimeter og kan derfor styres af en bruger med meget begrænset mobilitet.