Forskning - Reflekstræning

Reflekstræning giver mere frihed

Personer med inkomplette, traumatiske skader på rygsøjlen kan slippe for medicin, gå hurtigere og mere sikkert, samt afhjælpe en del af deres problemer med bl.a. spastiske trækninger gennem træning af deres reflekser, viser ny forskning fra USA.

Tekst: Line Fedders

Halvsidige lammelser, spasticitet og mobilitetsbesvær er konsekvenserne for mange af de personer, der pådrager sig en inkomplet rygmarvsskade. Ny forskning fra USA indikerer nu, at der kan være en ganske simpel måde at afhjælpe en del af problemerne; en metode, der også kan gøre dem medicin-fri.

Træning af H-refleks

Træning af Hoffmans refleks (H-refleks) – en refleks, der har med evnen til at bøje leddene at gøre – gør det tilsyneladende muligt at forbedre ganghastigheden med 60 procent, sikre en bedre gangrytme og desuden opnå, at patienterne oplever forbedret livskvalitet på grund af øget mobilitet.
Træningen går ud på at nedregulere H-refleksen, der ofte bliver hyperaktiv hos personer med en inkomplet rygmarvsskade. Den hyperaktive H-refleks er bl.a. skyld i spastiske trækninger, såkaldt spastisk hyperrefleksi, og disse kan reduceres en hel del med træningen, der på engelsk kaldes ’operant conditioning’.

Operant conditioning

’Operant conditioning’ gør brug af klassisk stimuli-respons teori. Forsøgspersonerne får visuel feedback, der belønner dem, når de undertrykker den ønskede refleks. På den måde udnytter man centralnervesystemets plasticitet, det vil sige dets tilpasningsevne, til at ændre på de ”pathways”, der er aktive.

Og det lader altså til, med simple midler, at være muligt at forbedre motorikken hos personer med en inkomplet skade. Samtidig kan de slippe for medicin, der giver ubehagelige bivirkninger. Den involverende træning understøtter tilmed principperne om patient empowerment, fordi behandlingen kræver engagement og involvering af patienterne.

For perspektiver på den amerikanske forskning og indblik i tilsvarende dansk forskning, kontakt:

Lektor ved Center for Sanse-Motorisk Interaktion, Natalie Mrachacz-Kersting, 9940 7571, nm@hst.aau.dk