Friluftsliv - kano og kajak

En helt unik oplevelse

- Den weekend står stadig som noget ganske særligt. Jeg blev helt høj af det og smilede hele vejen hjem fra Falsled til Aarhus.
Det fortæller Lotte Tobiasen om den sensommerweekend sidste år, hvor hun deltog i en workshop om kano- og kajaksejlads afholdt af Dansk Kano og Kajak Forbund.

Tekst: Mikkel Bundgaard

- Der var så mange elementer i den oplevelse, som gjorde den helt unik. Det at være fysisk aktiv på præcis det niveau, man selv ønsker. At være meget tæt på naturen og opleve den meditative ro, som en tur på vandet kan give samtidig med det sociale samvær, som bare var super hyggeligt, fortæller Lotte Tobiasen, der i august sidste år deltog i en workshop om udfordringer, løsninger og erfaringer, når mennesker med handicap skal ro kano eller kajak. Bag workshoppen stod Dansk Kano og Kajak Forbund.

På lige fod

Lotte, der er gående paraplegiker, oplevede, at det var relativt problemfrit at komme på vandet.
- Jeg har brug for god støtte i lænden, men med lidt snilde og fantasi blev det fikset. Derudover skal jeg have en hånd, når jeg skal i kanoen eller kajakken. Det er meget muligt, at det ikke ser så fikst ud, når jeg skal op og i, men når jeg først sidder der, føler jeg mig helt ”normal” og på lige fod med de andre. Jeg tror faktisk, det var noget af det, der var med til at gøre oplevelsen meget positiv, fortæller Lotte og forklarer:
- Det er fedt at vide, at her er en aktivitet, som man kan deltage i gennem en almindelig klub eller sammen med familien uden, at der skal tages de store hensyn til ens handicap.
Lotte prøvede både kajak og kano.
- Det er to forskellige ting, og jeg ved faktisk ikke, hvad jeg bedst kan lide. Jeg sidder helt klart bedst i en kano, fordi sædet er højere, hvilket er bedre for mine ben. Men en kajak er lidt mere udfordrende og dermed nok også bedre fysisk træning for mig.

Alle kan komme tæt på naturen

- Kano og kajak er for mig at se genial, fordi det er aktiviteter, man kan dyrke som en sport, eller ”bare” som en dejlig familieaktivitet en gang imellem på ferier og lignende. Jeg ved, at der er mange, som føler sig begrænsede i forhold til at komme ud i naturen og lave nogle ting med sine børn. Det er ærgerligt, hvis man på forhånd afskriver muligheden, fordi man tænker, at det rent praktisk ikke kan lade sig gøre.
Lotte var også imponeret over at se, at personer med omfattende funktionsnedsættelser kan komme i en kano eller kajak.
- Kan man ikke bruge sine arme, kan man selvfølgelig ikke ro eller padle, men så kan man sidde tilbagelænet midt i kanoen og lade sig føre frem som en anden konge. Det er en genial måde at komme helt tæt på naturen på.

Hvor der er vilje

- Jeg synes, det er så vigtigt, at alle rygmarvsskadede introduceres til de muligheder, der er for at dyrke en sport og/eller færdes i naturen,, fortæller Lotte og slutter:
- Workshoppen viste mig, at hvor der er vilje, er der vej. Dansk Kano og Kajak Forbund og et firma som Handikano har viljen. Så håber jeg bare, at der er mange, der har lyst til at følge vejen.

Workshoppen lagde kimen til det friluftsarrangement, som RYK og Vestdansk Center for Rygmarvsskade afholder den 30. august i samarbejde med Handikano.


Kajaksporten er perfekt

Tekst: Lotte Tobiasen

- Fedt med en sport, der ikke er specialtilpasset!
Ordene er Christian Illums, og de bliver sagt med eftertryk. Han sidder i kørestol på grund af en rygmarvsskade, og det er tydeligt, at deltagelse i aktiviteter sammen med mennesker uden handicap er vigtig for ham.

- At ro kajak er en fed sport. Den kombinerer naturoplevelser med fysisk aktivitet uden at være konkurrencepræget. Det kan jeg rigtig godt lide, fortæller Christian.

Problem med støtte blev løst

Christian var med på Dansk Kano og Kajak Forbunds workshop i august og oplevede, at det sagtens kan lade sig gøre at ro kajak, når man er paraplegiker.
- Jeg kan selv forflytte mig over i kajakken, når den ligger på stranden, og jeg fik også på forskellig vis etableret den støtte, der er nødvendig, fordi min balance er så dårlig. Det var løsninger, der blev opfundet på stedet, så de var ikke holdbare i længden, men jeg tror på, at man sagtens kan lave et sæde, der passer, hvis man bare bruger lidt tid på det.

Kan dyrkes næsten uden hjælp

Når tiden en gang rækker, vil Christian gerne ro kajak i en almindelig klub.
- Det er vigtigt for mig, at jeg ikke lever isoleret i en verden, hvor mit handicap definerer alle aktiviteter. Hvad det angår, er kajaksporten perfekt. Jeg vil kunne dyrke den stort set uden hjælp, og så tror jeg i øvrigt, det er sundt for begge parter, at vi, der har et handicap, kommer ud blandt såkaldt almindelige mennesker.

Fakta om HANDIKANO

Erik og Bo, der tilsammen er Handikano, har én mission med deres virksomhed: at nulstille handicappet for en stund og at skabe plads til eventyret.
Handikano er den slags virksomhed, der giver ordene “intet er umuligt” en ramme, der er til at forstå: friluftsliv for alle. Her gøres drømmen til din helt egen oplevelse, om nødvendigt med specialudstyr, så alles vilkår er mødt og taget hensyn til. Og alle er velkomne: enkeltpersoner og grupper, institutioner og private, små og store, unge og ældre.
Handikano har specialiseret sig i friluftsliv, udstyr og individuelle løsninger til mennesker med særlige behov. De tilbyder dags- og døgnarrangementer spækket med oplevelser – lejrliv, bål, kanosejlads, træklatring, svævebaner og kæmpegynger og meget mere. De afholder kurser og uddannelse i bl.a. træklatring. De gør deres viden tilgængelig i form af konsulentydelser til institutioner, kommuner og regioner. Og da det har vist sig, at mange af deres kunder mangler mobilt udstyr til lift- og forflytning, udvikler Handikano egne løsninger. De forhandler også en terrængående kørestol samt vakuumpuder til lejring og stabilisering. Alt dette med målet at gøre naturen og friluftslivets store oplevelser tilgængelige for alle, og altid tilpasset den enkeltes behov. 
I erkendelsen af at virksomhedens profil er løbet fra navnet Handikano, skifter de i løbet af sommeren navn til ditfriluftsliv.dk.

Vil du vide mere? Kontakt Erik Derdau på erik@handikano.dk eller tlf. 3029 5304. Eller se mere på:

Handikano.dk - Facebook.com/handikano - Instagram.com/handikano - HandiGear – kanal på YouTube

Fokus på inklusion af mennesker med handicap

Dansk Kano og Kajak Forbund vil gerne dele de mange gode oplevelser, som kano og kajak giver uanset funktionsnedsættelse. Derfor har forbundet nedsat en arbejdsgruppe, som arbejder med at løse de udfordringer, der kan være, således at alle klubber får den bedste støtte og vejledning. Arbejdsgruppen afholdt i august 2013 en workshop i Falsled, hvor der blev udviklet løsninger og udvekslet erfaringer. Succesen gentages den 23.-24. august i år. Kontakt Malene Hjorth, DKF, på 4326 2085 for yderligere oplysninger.

Hvordan kan det lade sig gøre?

Som udgangspunkt kan alle komme i en kano eller kajak. For personer med nedsat armfunktion findes der løsninger, der gør det muligt at kunne ro/padle selv. Både kano og kajak kan ofte med relativt simple foranstaltninger indrettes, så man kan sidde godt og sikkert. Kan man ikke selv forflytte sig, findes der mobile lifte. Er armfunktionen (meget) dårlig, er det nødvendigt, at der er en anden person med, som kan ro/padle.

Rehabilitering og kajakker

På Afdeling for Rygmarvsskader i Hornbæk har man i nogle år med stor succes brugt kajakroning i genoptræningen. På Vestdansk Center for Rygmarvsskade ønsker man også at integrere kajakroning i rehabiliteringen.

Indbydelse til friluftsarrangement

Sensommersol, søaktiviteter og hyggeligt selskab. Friluftsliv og fysiske aktiviteter. Det er kodeordene, når RYK og Vestdansk Center for Rygmarvsskade i samarbejde med Handikano inviterer til friluftsarrangement lørdag den 30. august 2014.

Det bliver en dag, hvor de skønne omgivelser ved Søndersø og VCR i Viborg kommer til at syde af aktivitet, fællesspisning og hyggeligt, sjovt og uformelt samvær mellem rygmarvsskadede og pårørende – store og små. Det bliver også en dag, hvor der afprøves grænser, og hvor kimen til en ny fritidsinteresse eller et mere aktivt udeliv måske bliver lagt.

Dagen byder på en lang række aktiviteter, og man kan som udgangspunkt deltage i det hele uanset funktionsnedsættelse. På søen bliver der mulighed for at prøve kano, kajak og sejlbåde, og på land er der bl.a. cykling på hånd- og trehjulede cykler, vandreture med relevante hjælpemidler, tov-/klatreaktiviteter og bueskydning.
Der bliver også mulighed for at se og evt. prøve produkter fra arrangementets sponsorer.

Der er dygtige instruktører, hjælpere og de fornødne hjælpemidler til stede.

Læs mere på ryk.dk. Du er også velkommen til at kontakte Lotte Tobiasen, tlf. 8629 4070 eller e-mail lt@ryk.dk.

Sponsorer:

Handikano stiller udstyr og mandskab til rådighed for arrangementet. Derudover er det støttet af Invacare, Tuluna desing og WayUp. 

Hvorfor kano og kajak? (boks)

Fordi sporten

  • kan dyrkes alene eller sammen med andre
  • er for både motionister og konkurrencemennesker
  • giver mulighed for både socialt samvær og meditativ afslapning
  • giver enestående natur- og friluftsoplevelser
  • kan dyrkes af alle, både børn og voksne
  • kan for manges vedkommende (med nogen armfunktion) dyrkes på lige fod med andre og i almindelige klubber
  • er super god fysisk træning