Fritid: Dykning på Bonaire

Gule trompetfisk, grønne havskildpadder og hummere der hvirvler gennem det lune vand. I det fjerne skimtes et hotel i lyserøde farver, hvor der om aftenen lyder eksotisk musik fra olietrommer. Tag med på eventyr til Bonaire i Caribien.

Tekst: Dorte Tegtmeier

Dykkere og snorklere fra hele verden valfarter til øen Bonaire i Det Caribiske Hav. Og det med god grund. Så snart man tager en maske på og stikker hovedet under vandoverfladen, vrimler det med fisk. Fladfisken Peacock Flounder ligger på bunden. Den har blå pletter, kuglerunde øje og en blåsort, antennelignende dims, der stikker lodret op fra ryggen. De kasseformede brun- og hvidplettede trunkfisk hvirvler omkring efter mad, og pludselig svømmer en halvanden meter lang Tarponfisk lige forbi.

Bedste sted for dykning

Vi befinder os85 kmnord for Venezuela på en af ABC-øerne. Den ene ø er mere eksotisk end den anden. Bonaire er et af de letteste steder i verden at lære at dykke - og tilmed et af de smukkeste.

- Her er næsten ingen bølger, en sigtbarhed på mellem 25 og30 meter, vandet er varmt og her er stort set ingen strøm, fortæller Ruud Janssen*, der er dykkerinstruktør på Divi Flamingo Beach Resort. Ruud Janssen er opvokset i Holland og uddannet dykkerinstruktør fra Handicapped Scuba Association, HSA.

Ruud fortæller om en hollandsk turist, han netop har lært at dykke. Hun er rygmarvsskadet efter en motorcykelulykke. Først var hun lidt bange for at få hovedet under vand, men det overvandt hun hurtigt.

- Jeg tog hende med ud og snorkle to gange, inden hun skulle dykke. Den ene gang tog jeg hende med helt ud til revet. Men det gode her er, at du straks ser fisk, når du kommer i vandet. Du behøver slet ikke vente, til du når ud til et koralrev, siger Ruud Janssen.

Snorkel og saltvand

Når man ikke kan bevæge sig fra livet og ned, er det sværere at have en snorkel i munden frem for et rigtigt dykkermundstykke.

- Får man saltvand i munden og skal have snorklen ud med hænderne, kan det være skræmmende, når man ikke kan baske med benene for at holde sig oven vande. Derfor vælger jeg ofte at tilbyde et dykkermundstykke, så undgår man helt at få saltvand i munden, og man kan fokusere på dyrelivet og korallerne. På den måde bliver man også langsomt klar til at dykke rigtigt, fortæller dykkerinstruktøren.

Divi Flamingo ligger helt ud til Det Caribiske Hav, og hotellet har sin egen mole, hvor dykkerbådene lægger til. Hotellets både er specielt indrettede, så de er nemme at komme på for gæster i kørestol, og personalet har megen erfaring.

- Vi er altid to med hver dykker i vandet. Der er en hjælper og en hjælper til dykkerinstruktøren, hvis nu han eller hun skulle komme i problemer, forklarer Ruud Janssen.

Frihed på dybderne

Donald Patterson fra Ottawa i Canada tager hvert år på dykkertur med sin dykkerklub ”Frihed på dybderne”. Alle i klubben sidder i kørestol, og derfor er det ekstra vigtigt, at de finder dykkerklubber, de kan stole på.

- Min kone og jeg tog i februar 2012 tilbage til Divi Flamingo sammen med vores dykkerklub for anden gang. Det var et fantastisk eventyr. Dykkeroplevelserne her er altid førsteklasses, og byen ligger i kort hjulafstand fra hotellet. Jeg er lam fra brystet og ned, og jeg nåede at have 29 dyk på tre uger og oplevede ikke et eneste dårligt dyk, skriver han blandt andet på Tripadvisor; en netportal, hvor man bl.a. kan anmelde hoteller.

Pangfarver og olietønder

Det farverige Divi Flamingo Beach Resort består af 130 værelser, hvoraf de otte er specielt indrettet til gæster i kørestol. Der er en stor veranda foran hver hytte, og sengene er meget brede. Værelserne vender alle ud mod haven. Hele området er i et niveau. Man kan køre rundt i den grønne have og nyde de mange palmer og de to pools. Der hører også en lille strand og en mole med parasoller med tag af palmeblade til hotellet. Monsunvinden sørger for, at her er en konstant kølig brise. Restauranten vender ud mod vandet og består af en opsigtsvækkende pink træbygning med blåt tag. En del af hotellet har lyserøde og mintfarvede verandaer. Andre værelser består af gule murstenbygninger. Der er både strandbar, spa, casino, fitnesscenter, turarrangør, biludlejningsfirma og butikker på hotellets område. Om lørdagen arrangeres deres grillaftener, og der bliver ofte spillet musik på olietønder.

Forbered din rejse

Navnet resort er måske en smule misvisende. Forvent ikke at komme til et hotel for overklassen. Hotellet er pænt og rent, og det er et sted, hvor børnefamilier er velkomne, og standarden er et stykke over middel. Tal grundigt med personalet om værelserne overholder alle de mål og indfrier de behov, som netop du har, så du ikke bliver skuffet ved ankomst. Vær opmærksom på, at Bonaire ikke har lange, hvide sandstrande, som mange måske forestiller sig, når de hører ordet Caribien. Leder du efter hvide sandstrande i verdensklasse, skal du i stedet tage til Eagle Beach på Aruba eller til Curaçao.

Men hvis du søger en anderledes rejseoplevelse, så tag med på eventyr til Bonaire i Caribien.

* Ruud Janssen driver sammen med sin kone, Dénise, firmaet Purple Twins, der arrangerer dykkerture for personer med handicap samt laver undervandsvideoer. De kan også bookes til andre hoteller på Bonaire fx Captain Don´s Habitat. Se purpletwins.com og habitatbonaire.com.

Fakta om dykning

Handicapped Scuba Association, HSA, er en amerikansk standard. De skelner ikke mellem, hvilket sted man har lært sin grundteori. Man kan lære teorien i Danmark og grundprincipperne i en pool i Danmark, så man sparer tid på det på sin feriedestination. Se hsascuba.com.

Det er vigtigt at blive tilset af en dykkerlæge, inden du planlægger en dykkertur som denne, så du er sikker på, at dit helbred tillader dig at dykke. Har du for eksempel problemer med lungerne, må du ikke dykke. Øreproblemer og problemer med at trykudligne kan også forhindre dig i at måtte dykke.

Links:

Divi Flamingo Beach Resort: diviresorts.com/diviflamingo/index.html.

Gode spisesteder: It Rains Fishes: itrainsfishesfishesbonaire.com, Capriccio: capricciobonaire.com, LaBarca: labarcabonaire.com, Rum Runners på Captain Don´s Habitat: habitatbonaire.com, Maiky Snack (bedste sted, hvis du vil smage den lokale mad, gå om bagved og se køkkenet): maikysnack.com.

Oplev også: Kajakture i mangroven: mangrovecenter.com, sejlture med Woodwind: woodwindbonaire.com,

Slaagbai Nationalpark, udsigtspunkt ved Goto Lake, slavehytter og saltminer. Kør øen rundt til både det nordlige og sydlige loop.

Sådan kommer du til Bonaire: KLM flyver (næsten) direkte fra Amsterdam til Bonaire. Dog med en mellemlanding på Aruba. Flyveturen tager cirka 10 timer. klm.com/dk.

Her kan du læse mere om Bonaire: Tourism Corporation Bonaire: tourismbonaire.com/ mail: europe@tourismbonaire.com

Fakta om Bonaire

Bonaire er en særkommune i Nederlandene. Sammen med Aruba og Curaçao danner den gruppen ABC-øerne. Bonaire er 39 kmlang og fra 5 til 11 kmbred. Bonaires areal er 288 km2. Bonaire betyder ´god luft´. Det afspejler sig også i varetagelsen af øens natur. 65 % af øen er beskyttet naturreservat, og havet omkring øen er beskyttet helt ned til 57 metersdybde og er et beskyttet naturreservat. Bonaire har fem Ramsarområder, der er beskyttede vådområder. US Dollar er den officielle møntfod på Bonaire.