Fritid - Passion for dans.

Joel Browns ældre bror kørte bilen, fuld pakket med hans andre søskende, efter at de havde tilbragt en solrig dag ved søen, da ulykken sket. Joel var ni år, da han blev rygmarvsskadet, men det hindrede ham ikke fra at skabe sig en fremtid på dansegulvet.

Tekst: Helene Klasson

Joel Browns far var gymnast, hans mor danser og alle hans syv søskende danser også. Men Joel følte sig usikker med at danse.
- Ærligt talt var jag ikke så interesseret i dans, da jeg var lille. Jeg kunne li’ basket og anden sport … men at få lov til at slutte med at danse var ikke et alternativ. Frem til ulykken. Det er mit livs ironi – at jeg blev lettet over, at jeg slap for dansetimerne, beretter Joel med et skævt smil.

En måned for ulykken havde Joel været på audition og var blevet optaget i Utahs danseteater, men rygmarvsskaden, som han pådrog sig ved ulykken, satte en stopper for både dansen og Joels øvrige sport. I hvert fald for en stund.

Årene gik, og på gymnasiet vendte Joel tilbage til dansen, peppet af sin 10 år ældre bror Graham. Graham studerede dans ved universitetet i Maryland, og han skabte en duet for Joel og sig selv.

“I’ve Had It Up To Here” blev deres første projekt sammen, hvor de undersøgte en ny form for bevægelse, dans og samspil. Men de konfronterede også selve ulykken for at bearbejde det faktum, at det var Graham der kørte bilen, den dag i 1998, hvor Joel blev rygmarvsskadet. Graham skrev teksten og Joel komponerede musikken, og siden da har brødrene fortsat at arbejde sammen i forskellige projekter.

I dag er Joel en etablereret, professionel danser i Candoco Dance Company i Storbritannien. Candoco skaber moderne dans for deltagere og publikum, som ønsker en forståelse og indsigt om kunst og fysisk formåen.
Candoco Dance Company er også en del af ”Moving Beyound Inclusion”, et to-årigt projekt, der består af seks inkluderende dansekompagnier i Europa.
- Det er fantastisk at træffe og netværke med andre dansere fra hele Europa med forskellige mål og værdier.

- Kunst i almindelighed viser egentlig ikke den mangfoldighed, som samfundet faktisk består af, og muligheden for at optræde som kunstner med forskellige typer funktionsnedsættelse er fortsat begrænset, forklarer Joel Brown og slutter:
- Det er derfor, at ”Moving Beyond Inclusion” startede. Det er et forum for kreativ og professionel erfaring, koreografisk udforskning, symposier, forestillinger og professionel videreudvikling for mennesker, som arbejder med dans.

Find mere info på projektets hjemmeside: Moving Beyond Inclusion.

BOKS

I foråret vandt Joel Brown og hans dansepartner, Eve Mutso ”Unlimited 2018 Awards” for deres danseforestilling ”111”. ”111” er instrueret af Joel Brown og er en duet mellem danser og kørestolsbruger Joel Brown og tidligere hovedballerina, Eve Mutso. Sammen udforsker de bevægelse og interaktion mellem krop og de fysiske strukturer, vi er en del af, og de deler en fælles nysgerrighed over for koreografiens muligheder på både det fysiske og det virtuose plan.