Jeg er blevet en bedre far

Tekst: Lotte Tobiasen, oktober 2012
Foto: FDOimages

Frederik med sin sønFrederik er enlig far til en dreng på ti. Selvom der er ting, han ikke længere kan gøre sammen med sin søn, og selvom Frederiks sygdom selvfølgelig har haft nogle negative konsekvenser for drengen, er Frederik ikke i tvivl om, at han er blevet en bedre far efter sin rygmarvsskade.

- Før fyldte mit arbejde rigtig meget. Jeg hang i en klokkestreng og havde ikke tid til at være særlig meget sammen med min søn. Nu er jeg der, når han kommer hjem fra skole, og der er kommet meget mere ro på. Frederiks søn sagde engang til ham: - Det bedste dengang var en dag, hvor du tog fri fra arbejde.

Det er en udtalelse, der er hård at få slynget i hovedet som far, og det er derfor en glæde, når sønnen nu svarer på spørgsmålet om, hvad han bedst kan lide: - Jeg kan bedst lide det nye liv.

- Måske har der ligefrem været en mening med, at jeg blev rygmarvsskadet, filosoferer Frederik.

Nye konflikter er opstået

At der er kommet mere tid er dog ikke ensbetydende med, at alt er lyserødt. Der kan opstå konflikter, når Frederik er træt og har ondt. Nogle gange er han nødt til at trække sig, fordi han ikke magter at være noget for sin søn.

Frederiks mor bor lige i nabolaget, og hun fungerer som aflastningsfamilie for sønnen. Den foranstaltning har kommunen bevilget uden problemer, men derudover oplever Frederik, at kommunen har haft svært ved at forstå hans situation og ansvar som enlig far.

- De talte i en lang periode om, at jeg skulle i arbejdsprøvning. Jeg prøvede at forklare, at jeg ikke både kunne klare et arbejde og min søn, men det var, som om de ikke rigtig kunne forstå det. Først da jeg bad dem finde en plejefamilie til min søn, gik det op for dem, at mine kræfter ikke rækker til begge dele, og at det selvfølgelig er bedst, at jeg løser min opgave som far i stedet for at være på arbejdsmarkedet.

Kort om Frederik

Alder: 37
Familie: Enlig far til søn på 10 år. I parforhold
Beskæftigelse: Førtidspensionist
Diagnose: Inkomplet non-traumatisk paraplegi pga. tumor og syrinx
Følger: Spasticitet i benene, nervesmerter og føleforstyrrelser samt depression og hukommelsesbesvær
Rygmarvsskadens varighed: 2,5 år
Frederik vil gerne være anonym. Hans identitet er redaktionen bekendt.

Læs mere om Frederik

Depression og selvmordstanker

Viagra-ben og viljestyrke

Pot og lange, uldne underbukser

Hornbæk er som en familie

Mit hjem skal ikke ligne en hjælpemiddeludstilling

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget

Den lammende uvidenhed

Lækker i kørestol

Kærlighed kan stadig lade sig gøre