Kørestol med fede fælge

Tekst: Ida Grøn, oktober 2012

Da Anders for et halvt år siden valgte at få en kørestol, strittede det imod hans vilje til at ville klare alting selv.

- Jeg syntes, stolen var sindssygt grænseoverskridende, men de ekstra smerter, jeg havde uden hjælp, blev for store, siger Anders. Han valgte en fuldt manuel kørestol, som passede visuelt til ham. En model med fede, sorte fælge, uden håndtag, som ser lidt smart ud.

- Jeg kan endda klappe den sammen og stikke den direkte ind i bilen, så let som ingenting.

Da han første gang afprøvede stolen offentligt, var han meget opsøgende og smilende overfor sine omgivelser. Det gav ham ekstremt positiv feedback i form af smil og hjælpsomme mennesker.

Kørestolen giver Anders frihed til at tage på messer i sit job som produktchef uden at miste al sin energi. Nu kan han også tage i BonBon-Land med sin familie, uden at de skal tænke på, om han har ondt.

Svært at tage imod hjælp

- Jeg væltede en dag på Køge Torv, da jeg skulle lave en baglæns vending. Det må have set voldsomt ud, for folk kom løbende. Da jeg ikke havde slået mig, rejste jeg selv min stol op, og de fik ikke lov til at hjælpe. Det havde været godt, om jeg havde tilkendegivet, at de kunne hjælpe med at holde min stol, siger Anders og smiler.

Han smiler meget gennem hele samtalen. - Vi har ansvar for, hvordan vi møder situationen som kørestolsbrugere, slår han fast. Kontakten med andre mennesker er vigtig for Anders, ikke mindst når han bruger kørestolen. - Jeg forstår godt folk, der ikke søger mig, fordi de måske konfronteres med deres frygt. Jeg bliver ikke stødt, jeg bliver bare glad for dem, der har overskud til at give feedback.

Enkelte butikker, Anders er kommet i som gående, fravælger han nu, fordi personalet overser ham, når han kommer i sin kørestol. Han vælger generelt butikker, ud fra hvordan han mødes i sin kørestol. Stolen benytter Anders oftere og oftere, for det er en langt mere positiv kontakt, han opnår med den, end når han kæmper med sine krykker. Han overvejer at udfordre sig selv med at køre ræs i kørestolen.  

Kort om Anders Beha

Alder: 37
Familie: Gift og far til dreng på 8 år
Beskæftigelse: Fleksjob
Diagnose: Non-traumatisk inkomplet paraplegi
Følger: Nedsat gangfunktion pga. spasticitet (går med stok), smerter, føleforstyrrelser og nedsat blære-, tarm- og seksualfunktion
Rygmarvsskadens varighed: 15 år

Læs mere om Anders

Lad hjulene rulle

Klysma, sex og katetre

Far – jeg tror ikke, du er her, når jeg bliver 18

Vennerne glemmer handicappet

En insisterende vilje