Lad hjulene rulle

Tekst: Ida Grøn, oktober 2012

En sportslig, energisk og karismatisk mand møder mig på Inspirations hovedkontor i Glostrup og vil nu fortælle mig om sit privatliv som gående rygmarvsskadet. Han har netop erhvervet sig en kørestol. Anders Beha er 37 år, produktchef for Inspiration, far til Mattias på otte år og hunden Laura på seks mdr. Han har været gift med Dorte i 10 år.

Som 22-årig fik Anders i 1997 konstateret en rygmarvsdefekt. Trods store smerter kastede han sig alligevel ud i et karriereforløb som indkøbsansvarlig i en stor butikskæde, markedsføringschef for Inspiration, salgschef for en større dansk mærkevareproducent og endelig produktchef for Inspiration. For få år siden erkendte han, at han pressede sig selv unødigt meget og valgte at gå i fleksjob i sit job som produktchef for Inspiration. Det var en overvindelse, han ikke fortryder i dag.

Anders har en indsnævring på rygmarven, som sidder relativt langt nede i ryggen. De første tegn på skaden viste sig på fodboldbanen, da Anders var 22 år.

Når han spillede, passede signalerne ikke sammen. Han troede, at han kunne løbe det væk og tog først modvilligt til lægen, da smerterne var så store, at de forhindrede ham i at gå på toilettet.

Anders kæmper i dag med store smerter ned igennem højre ben og knæ, men er følelsesløs for ydre påvirkninger i højre ben. Venstre ben er overreflekset og gør hans gangfunktion spastisk. Morfin hjælper ham til at dæmpe smerterne.

Kort om Anders Beha

Alder: 37
Familie: Gift og far til dreng på 8 år
Beskæftigelse: Fleksjob
Diagnose: Non-traumatisk inkomplet paraplegi
Følger: Nedsat gangfunktion pga. spasticitet (går med stok), smerter, føleforstyrrelser og nedsat blære-, tarm- og seksualfunktion
Rygmarvsskadens varighed: 15 år

Læs mere om Anders

Kørestol med fede fælge

Klysma, sex og katetre

Far – jeg tror ikke, du er her, når jeg bliver 18

Vennerne glemmer handicappet

En insisterende vilje