Lækker i kørestol

Tekst: Lotte Tobiasen, oktober 2012
Foto: FDOimages

Frederik sad permanent i kørestol i flere måneder, inden han via intensiv træning nåede sit mål: at gå igen. Kørestolen har han dog stadig, men den står i garagen, og han har haft det rigtig svært med den.

- Som udgangspunkt er kørestolen bandlyst. Jeg er bange for at gå glip af den gode træning, som gang giver mig. At bruge kørestol har faktisk været et tabu for mig, men sådan er det dog ikke helt mere.

Frederik har fundet ud af, at kørestolen giver ham en frihed, han ikke har uden.

Frederik i sin kørestol- Kørestolen gør mig i stand til at tage i sommerland med min dreng, på sightseeing, når vi er på ferie osv. Det er guld værd.

Med accept kommer udstråling

I starten oplevede han, at folk kiggede forbi ham, når han brugte kørestolen. Det oplever han ikke længere. Han mener selv, det er, fordi han har fået det bedre med hele situationen.

- Jeg tror, at selvtillid og accept giver en anden udstråling. Man bliver mere imødekommende og møder ikke negative reaktioner på samme måde, som når man har det skidt med sig selv og sin stol.

Frederik mener, at omgivelsernes uheldige reaktioner langt hen ad vejen skyldes usikkerhed fra deres side. - Jeg tror på, at man godt selv kan have indflydelse på, om folk ser en kørestol med en person i, eller om de først og fremmest ser personen. Man kan godt være lækker i en stol.

På samme måde har han det med stokken. - Jeg kan altså godt være fræk med en stok, siger han med et grin. Samtidig er han dog utrolig glad for, at han er kommet af med rollatoren. - En rollator er bare yt. Den gør noget ved min selvtillid, som jeg ikke rigtig kan komme ud over.

Kort om Frederik

Alder: 37
Familie: Enlig far til søn på 10 år. I parforhold
Beskæftigelse: Førtidspensionist
Diagnose: Inkomplet non-traumatisk paraplegi pga. tumor og syrinx
Følger: Spasticitet i benene, nervesmerter og føleforstyrrelser samt depression og hukommelsesbesvær
Rygmarvsskadens varighed: 2,5 år
Frederik vil gerne være anonym. Hans identitet er redaktionen bekendt.

Læs mere om Frederik

Depression og selvmordstanker

Viagra-ben og viljestyrke

Pot og lange, uldne underbukser

Hornbæk er som en familie

Mit hjem skal ikke ligne en hjælpemiddeludstilling

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget

Jeg er blevet en bedre far

Den lammende uvidenhed

Kærlighed kan stadig lade sig gøre