Ny Teknologi - C-Brace

Magnus går igen med ny teknologi

Nordens første hydrauliske benskinne hjælper Magnus Leo Mann Eriksen til at gå. Da han rejste sig fra gangbaren og tog sit første skridt med C-prace, var Magnus ikke i tvivl om gevinsten. 
- Det var en helt vild oplevelse. Jeg jernede frem og tilbage i gangbarren i tre timer og var på facetime med familie og venner for at vise, at nu kunne jeg sgu gå igen!

Tekst: Birgitte Bjørkman

Under et uheldigt fald på en fransk bjergside i 2016 pådrog den dengang 21-årige Magnus Leo Mann Eriksen en inkomplet rygmarvsskade. En knust lændehvirvel kostede ham førligheden i højre ben, og beskeden fra lægerne dengang var, at Magnus ikke kom til at gå igen. 
– Jeg havde svært ved at forholde mig til lægernes dom. Jeg troede simpelthen ikke på dem. Jeg tænkte, at bare fordi man har et ben, der ikke virker, og kun et ben, der gør, betyder det ikke, at man ikke kan komme op og gå igen. 

Søgte hjælpemidler

Magnus var overbevist om, at han blot skulle kæmpe for at rejse sig fra kørestolen. Under sin indlæggelse på Klinik For Rygmarvsskader fandt han på egen hånd frem til hjælpemidler, der kunne assistere ham i det ultimative mål om at komme op at gå igen.
Med en skinne på sit højre ben og et godt greb om krykkerne, kunne Magnus rejse sig fra kørestolen og gå. Men det var hårdt og ikke så elegant, fordi skinnen gjorde Magnus’ ben stift.
- Jeg skulle svinge benet ud til siden og frem for at tage et skridt. Det var trættende og belastede for min ryg og hofter – og så var det også en noget stiv gang at se på!

En vild oplevelse

Magnus fandt frem til den tyskproducerede benskinne C-Brace, der er en computerstyret, hydraulisk benskinne. Med hjælp fra en bandagist hos Sahva fik han i slutningen af 2019 bevilget en C-Brace af sin kommune. Magnus blev dermed Nordens første bruger af den intelligente ortose; en benskinne, der med et mikroprocessorstyret, hydraulisk knæled kan støtte Magnus’ stadigt følelsesløse og lamme højre ben, mens han selv går på sit venstre ben, hvor han har generhvervet den oprindelige styrke fra før ulykken.
- Benskinnen fungerer ligesom en protese. Man sætter den blot uden på benet, forklarer Magnus og fortsætter:
- Når jeg overstrækker mit knæ, så kan jeg få det til at svinge, og på den måde tage skridt.
Og begejstringen var stor, da Magnus for første gang fik spændt den specialfremstillede C-Brace på sit højre ben.
– Det var en helt vild oplevelse. Jeg jernede frem og tilbage i gangbarren i tre timer og var på facetime med familie og venner for at vise, at nu kunne jeg sgu gå igen, fortæller Magnus, der er i gang med at lære at gå på ny.
Det har naturligvis krævet meget træning og mange justeringer undervejs, og midt i Magnus ivrighed ødelagde han foddelen, som støtter hans dropfod, hvilket udsatte hans træning.
- Men det går fremad, og jeg synes, at jeg er ved at få styr på teknikken i forhold til bl.a. skift af ganghastighed og når jeg skal sætte og rejse mig.

Mindre og lettere

Modellen, som Magnus har, er C-Brace 2.0. Den er mindre end sin forgænger 1.0, hvilket betyder, at man kan have den på diskret under et par bukser. Og det betyder meget for Magnus:
- Skinnen kan skjules under mine bukser.
Den nye model er også lettere.
- Jeg skal ikke bruge så meget energi på at gå. Og ikke mindst, så giver den en bevægelse, der er tæt på at ligne en normal gang.
Magnus påpeger også fordelen ved, at skinnen kontrolleres med en tilhørende app.
- Med app’en kan jeg nemt aktivere og justere, fx skifte mellem mine træningsmodes, som er gang og cykling.

Fremtiden

Magnus er i gang med at uddanne sig til ergoterapeut, og allerede under sit studie har han haft glæde af sin nye skinne.
- Elevatorforholdene er ikke optimale, og så er det jo fedt at kunne gribe gelænderet og tage trapperne!
- Jeg er stadig midt i en læringsproces, men jeg glæder mig til de muligheder, som skinnen giver mig. Den vil også holde mit gode ben i form.
Og allerede nu behøver Magnus ikke krykker, når han er hjemme, fordi han kan støtte sig til køkkenbord og vægge.
Men kørestolen slipper Magnus ikke lige med det samme.
- Der er stadig situationer, hvor jeg behøver stolen. Jeg kan fx ikke løbe med skinnen, så skal jeg hurtigt frem, vil jeg snuppe stolen. Jeg bliver også nødt til at prioritere mine kræfter. Så jeg tænker, at min hverdag bliver et mix mellem skinne og stol. I stolen kan jeg spare kræfter op til fx en tur i byen med vennerne, en cykeltur, eller hvis jeg skal et sted hen med trapper eller ujævnt terræn, fortæller Magnus og fortsætter begejstret:
- Med skinnen kommer jeg tættere på det aktive liv, som jeg havde før ulykken.
Magnus går lige nu med to krykker, når han er ude, men det er hans mål at slippe den ene.
- Det giver mig mulighed for at få hånden fri … fx til at holde min kæreste i hånden.

BOKS

FAKTA om C-Brace

C-Brace er verdens første mekatroniske stå- og svingfasekontrollede ortose-system (SSCO®), der på unik vis styrer både stå- og svingfasen hydraulisk med en mikroprocessorsensor. 
– Benskinnen er den bedste og mest avancerede løsning til mennesker, der har problemer med at styre de store lårmuskler på forsiden. 
100 gange i sekundet registrerer teknologien kroppens bevægelser og forudser patientens gangfase. Ud fra den viden, bøjer og strækker hydraulikken knæet, så det passer til gangen. 
- C-Brace støtter brugeren i hele gangfasen og tilpasser sig kontinuerligt hverdagssituationer. Blandt andet kan den understøtte brugeren under navigering på skråninger, ved gang i ujævnt terræn, ved trappegang og ved eksempelvis den belastning, der opstår i sætte/rejse sig-situationer, forklarer Henrik Godskesen, der er chefbandagist hos Sahva.
Sahva er den eneste bandagistvirksomhed i Danmark, der er certificeret til at kunne justere og udlevere C-Brace 2.0, der også kræver test og opfyldelse af en række krav.
- Man er altid velkommen til en uforpligtende konsultation hos en af vores bandagister.
På en opladning kan den tage 10.000 skridt, hvilket svarer til ca. 8 km eller 1 time og 40 minutters gang.

C-Brace er produceret af det tyske firma Ottobock.

Mere info om C-Brace 2.0 på sahva.dk