Pot og lange, uldne underbukser

Tekst: Lotte Tobiasen, oktober 2012

Frederik lider meget af nervesmerter. De kan opstå ganske umotiveret men fremprovokeres også af fysisk aktivitet.

Noget vidundermiddel har han endnu ikke fundet, men han prøver forskellige ting. Lyrica er en af dem, og det har en vis effekt. Han har også fundet ud af, at hvis han pakker benene ind i sølvpapir, tager det nogle af smerterne. – Det lyder måske fjollet, men det er jo lige meget. Bare det virker.

Ellers handler det meget om at forebygge smerterne. Det kan han gøre ved at begrænse sit aktivitetsniveau, bruge kørestolen ved lange ture og tage konsekvenserne, hvis det går galt, og lægge sig på sofaen.

Et andet middel er pot (rusmiddel). - Jeg ved godt, det er ulovligt, og det har bl.a. den kedelige bivirkning, at jeg ikke må køre bil, når jeg har røget. Men et par hvæs gør mig faktisk helt smertefri i halvanden til to timer, så det gør jeg en gang i mellem. Jeg bliver ikke påvirket i hovedet af et par sug og kan sagtens lægge den væk igen.

Smertefulde tømmermænd

Derimod har han fundet ud af, at almindelige cigaretter og alkohol har en negativ indflydelse på, hvordan han har det rent fysisk. - Har jeg været til fest, ved jeg, at det koster en dag på sofaen bagefter, og det er ikke bare almindelige tømmermænd. Sådan er det bare, og så må jeg prioritere, konstaterer Frederik og tager et sug af den uundværlige cigaret.

Med hensyn til spasticiteten har Frederik fundet ud af, at kulde er en fremprovokerende faktor. - Derfor har jeg købt lange angoraunderbukser, fortæller han. Han bruger dem også, når det ikke er vinter. - Det er ikke særlig sexet, men det virker!

Efter dette interview har Fredrik fået indopereret en ny backlofenpunpe, idet den første ikke virkede optimalt. Den nye pumpe har bevirket, at ca. 80 % af nervesmerterne er forsvundet.

Kort om Frederik

Alder: 37
Familie: Enlig far til søn på 10 år. I parforhold
Beskæftigelse: Førtidspensionist
Diagnose: Inkomplet non-traumatisk paraplegi pga. tumor og syrinx
Følger: Spasticitet i benene, nervesmerter og føleforstyrrelser samt depression og hukommelsesbesvær
Rygmarvsskadens varighed: 2,5 år
Frederik vil gerne være anonym. Hans identitet er redaktionen bekendt.

Læs mere om Frederik

Depression og selvmordstanker

Viagra-ben og viljestyrke

Hornbæk er som en familie

Mit hjem skal ikke ligne en hjælpemiddeludstilling

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget

Jeg er blevet en bedre far

Den lammende uvidenhed

Lækker i kørestol

Kærlighed kan stadig lade sig gøre