Söderåsen Nationalpark

Tekst: Birgitte Bjørkman

Blot få kilometer fra den danske grænse finder man én af Sveriges sydligste nationalparker, Söderåsen. Her finder man en spektakulær udsigt over åsenog en tilgængelig vandresti rundt om søen i den natursmukke skærdam.

Söderåsens Nationalpark ligger blot 30 km øst for Helsingborg

i Skåne. Det er et svensk paradis - en skånsk Grand Canyon

med en dyb slugt kantet af åse, der er overstrøet med sten, formet under istiden. Her synes det skånske landskab at fortsætte langt ud i horisonten, og i dalen langt nede finder man en tilgæn- gelig sti, der snor sig rundt om søen i skærdammen. Den korte afstand for sjællændere gør Nationalparken til en oplagt en-dagstur i broderlandet.

Tilgængelig vandresti

Når man har parkeret ved parkens hovedindgang ved Skäralid, gårder en sti ned til søen og det smukke område åbenbares, hvaden-ten det er klædt i forårs- eller sommergrønt eller iklædt efteråretssmukke, gyldne farver.

Rundt om søen løber en 800 meter tilgængelig vandresti byg- get i træ, hvor man får en fin mulighed for at opleve naturen i Skäralidsdalen. Undervejs er der udsigtspladser med bænke for gående. Søen er et fantastisk natursceneri, og man skal tage sig tid til at stoppe undervejs og lytte til de mange fugle, området er beriget med. Her er skyggefuld løvskov, små rislende bække, stenskråninger, høje klipper af gnejs og granit og små, strømmende

vandfald. Der er opsat informationsskilte langs stien, hvor man kan

læse om bl.a. områdets geologi og historie.

Udsigtspunktet Kopparhatten

Få kilometer fra søen ligger udsigtspunktet Kopparhatten og

Man kan komme hele vejen rundt om søen ad en tilgængelig vandresti

med udsigtspunkter undervejs.

Skånes Crand Canyon

Er med sine cirka 200 meter nationalparkens højeste punkt. Udsigtspunktet er fint tilgængelig med en nyanlagt rampe. Den 70 meter lange rampe har godkendt stigningsgrad og afsluttes med en platform, som også fungerer som vendeplads. Her er er den flotteste udsigt over det skånske landskab.

Lotta på Åsen

Det anbefales at lægge vejen forbi én af Skånes berømte kaffestuer, Lotta på Åsen lidt udenfor Ljungbyhed på vejen mod Stenestad. Her bydes bl.a. på lækre hjemmebagte vafler. Der serveres både indenfor i de hyggelige stuer og i den udendørs have. Der er fin adgang, og der er handicaptoilet. Se mere på lottapaasen.se.

Hermed en opfordring til at pakke picnickurven og stille GPS’eren

på Söderåsens Nationalpark i Sverige.

Nationalparkens hovedindgang ligger i Skäralid, Hovedvej 13. Ved besøgscentret finder man to handicapparkeringspladser. Besøgscentret er tilgængeligt med handicaptoilet og café. Adresse: Söderåsens Natio nal­ park, Naturum Skäralid, Pl 747, 260 70 Ljungbyhed

FAKTA

Söderåsens Nationalpark blev indviet i 2001 og er et 1625 hek-tar (16,25 km²) stort skov- og klippelandskab i den østlige delaf Söderåsen. Skovarealet udgør godt halvdelen af nationalpar-ken, som rummer et rigt dyre- og planteliv. Söderåsen er ikkeen egentlig ås, men består af høje klipper af gnejs og granit meddybe sprækkedale. For mellem 70 og 200 millioner år siden blevSöderåsen trykket op mens det omkringliggende landskab sank.Derved fremstod Söderåsen som det klippelandskab, det er i dag