Sport - fritid - tandemsurfing

Hvad der startede som et tilbud om at få en tur på bølgerne fasttapet på ryggen af en surferven til hendes søn har udviklet sig til en passion.

Tekst: Birgitte Bjørkman

Gennem 18 år sad franskfødte Pascale Honore, der bor i Australien, og iagttog sine sønner surfe på bølgerne, mens hun selv blot kunne se med fra strandkanten. Men da en ven til hendes sønner foreslog at tage hende med ud på bølgen, fasttapet til hans ryg mens han surfede, lagde hun alle bekymringer til side og svarede ja.

Ulykken

I 1991 var Pascale Honore involveret i en bilulykke, hvor hun brækkede ryggen og blev paraplegiker. Hun har gennem årene lært at leve – som de fleste andre – livet fra en kørestol, men den aktive kvinde har drømt om havet siden ulykken. Det var derfor en stor drøm, der gik i opfyldelse, da hendes sønners ven Tyron Swan spurgte hende, om hun var frisk på at gøre et forsøg med tandemsurfing. En idé, der blev udklækket over et par øl en sen aften.

En udfordring

Pascale vidste, at hun var i gode hænder, for Tyron Swan er både surfer og professionel dykker. Selv så 23-årige Tyron det som en udfordring at surfe med 40 ekstra kilo på ryggen. Han havde længe gået med tanken om muligheden for tandemsurfing og takket være en rulle gaffatape og en rygsæk købt i K-Mart blev det en realitet.
Med et par huller skåret ud i rygsækken til hendes ben bliver Pascale placeret i rygsækken, som Tyron har fastspændt til sig. Pascales ben bliver tappet fast til Tyrons ben, og så er de klar til surfing på de høje bølger ved Elliston i Sydaustralien.

Passion og inspirationskilde

Siden er det blevet til mange tandemsurfing ture. Hvad der startede som et personligt ønske for Pascale at prøve at surfe en enkelt gang og for Tyron som en personlig udfordring at gennemføre en tandemsurfing, det er nu blevet til en passion for dem begge og ikke mindst en inspirationskilde for andre mennesker med og uden handicap.
Alle sagde til Pascale og Tyron, at de var skøre, men i dag turnerer Pascale rundt på den sydaustralske vestkyst, ikke kun for at vise deres surfing men også i aktiviteter, hvor hun får mulighed for at inspirere andre. Og hun har fået mange fans, der beundrer hende og Tyrons bedrift på bølgerne.
Selv siger hun, at hendes drøm er blevet til virkelighed.

Se den fascinerende video, som over sommeren blev en internet-sensation, hvor hun og Tyron surfer på bølgerne ud for Australiens sydkyst i Elliston: ducttapesurfing.com