Stil krav til dine hjælpemidler

Tekst: Lotte, november 2012
Foto: Louise Helmer Nielsen

Da jeg i sin tid, efter lange overvejelser, søgte en kørestol, gik det super let. Sagsbehandleren kunne sagtens forstå behovet, og jeg fik leveret en stol to dage efter. Men hvilken stol. Det var et stort skrummel af en stol, tung og klodset, og så var den grim. Det betød dels, at jeg ikke selv kunne køre den, men skulle have en til at skubbe. Dels at jeg syntes, det var ganske forfærdeligt at sidde i den. Jeg følte mig som Tante Møghe, der hverken var ung eller særlig smart.

LotteJeg er faktisk lidt harm over, at kommunen overhovedet kunne få sig selv til at give mig en sådan stol. Jeg er udmærket klar over, at det var det billigste, da det jo var en, de havde stående på lager. Men en sagsbehandler bør vide, at når et ungt menneske beder om en kørestol, så er det bestemt ikke for sjov. Det er grænseoverskridende og ubehageligt at skulle sætte sig i en kørestol, og i mit tilfælde var det en beslutning, jeg havde tøvet meget med at træffe.

Derfor var det også noget nær en katastrofe, da jeg fik min ”Tante Møghe-model”. I stedet for at støtte mig, gjorde kommunen med sin ubetænksomhed mig afhængig af hjælp og forstærkede min følelse af at være anderledes og utjekket.

Jeg har siden fået en såkaldt aktivstol, som jeg selv kan bruge, og som er rimelig smart af et hjælpemiddel at være. Man kan således godt få noget ud af at stille krav til sit hjælpemiddel, men det kræver en del ressourcer, hver gang man skal ansøge kommunen om noget. Det vil derfor være rart, hvis kommunen fra start har den fornødne omtanke og forståelse for behov og ønsker. Der er jo ingen grund til at bevilge et hjælpemiddel, der er så grimt og ubrugeligt, at det aldrig kommer længere end til bryggerset.

Kort om Lotte

Alder: 40 år
Familie: Alenemor til teenager
Beskæftigelse: Førtidspensionist, frivilligt arbejde
Diagnose: Non-traumatisk inkomplet paraplegi
Følger: Smerter og spasticitet i benene samt nedsat blære- og tarmfunktion
Rygmarvsskadens varighed: 10 år
Lotte vil gerne være anonym. Hendes identitet er redaktionen bekendt.

Læs mere om Lotte

Begrænsninger skaber privilegier

Pension – et uundgåeligt valg

Frivilligt arbejde er også arbejde

Når fordommene tager over

Den svære start med hjælpemidler

Kørestol hjælper på selvopfattelsen

Accepter situationen, som den er

Lad os bryde tavsheden

Prutter og pokerfjæs

At slingre som en beruset – når man ikke er det

Når rygmarvsskaden overskygger det væsentlige

Tak, jeg har det skidt!

Det gode fællesskab

Den svære balancegang

Feriemålet skal vælges med omhu