Tilgængelighed - Mønsted Kalkgrube

Mønsteradgang i Mønsted

Mønsted Kalkgruber er opgraderet til en moderne turistdestination med restaurering af bygninger, jernbane og nye stisystemer. Området er nu et mønstereksempel på god tilgængelighed for alle.

Tekst: Viggo Rasmussen

Vidste du, at Danmark har verdens største kalkmine? Jo, ser du – 15 km vest for Viborg lander du ad kringlede landeveje i Mønsted. Her under jorden er en endeløs labyrint af gange med huler så store som domkirker og smalle gange kun beregnet for små mennesker.

Ost, flagermus og kulturarv
Gennem århundreder er der brudt kalk i Mønsted-Daugbjerg til brug for byggeri over hele landet. Helt frem til 1953 blev der brudt kalk i området. Staten overtog stedet i 1997.
I dag bruges nogle af gruberne af ARLA til lagring af en fed Ribehus grubeost. Og så er gruberne hjemsted for ca. 12.000 flagermus i vinterhi. Ikke mindre end 60 km sammenhængende gange i flere niveauer findes under jorden. Og nogle af dem har offentlig adgang.
Der er selvfølgelig ikke offentlig adgang til hver eneste kilometer kalkgrube. Men der er rigelig mulighed for at komme langt ind i mørket, hvor der er multimedieshow, hvor der jævnligt er koncerter og hvor en unik kulturarv bliver formidlet.

Tilgængelige miner

Nu kan man tilmed opleve denne underfundige verden fra kørestol. Hele ankomst- og opholdsområdet har fået en ordentlig make over. Dels et stort restaureringsprojekt, der har bragt de originale sidebygninger tilbage til det oprindelige udtryk fra 1872, hvor Mønsted Kalkværk blev bygget. Og dels et stort tilgængelighedsprojekt, der ved hjælp af nye stisystemer har skabt adgang for alle - også gangbesværede og kørestolsbrugere - gennem områdets skov og frem til kalkminens indgang. Det er også muligt at springe på et minetog.
Hele herligheden blevet genindviet i september sidste år og har kostet 28 millioner i kraft af støtte og samarbejde med en række fonde.
Statsminister Lars Lykke Rasmussen klippede snoren og sagde blandt andet:
- Det her er en fantastisk seværdighed. Sådan et sted har vi ikke ovre i København. Eller måske har vi alligevel, for der er også et sted med lange gange og blodsugende dyr - med henvisning til Christiansborg.
- Jeg er meget imponeret, og det var dejligt at opleve tog til tiden. Med den her øgede tilgængelighed vil
Mønsted Kalkgruber opleve endnu flere gæster fremover. Det er jeg ikke i tvivl om, konstaterede statsministeren.

Ligeværdig oplevelse som præmis

Bestyrelsesformanden for Bevica Fonden, Torben Svanberg, der også var blandt talerne, fremhævede:
- Landskabet omkring Mønsted Kalkgruber er noget helt særligt. Men det lå der bare og var lidt af en hemmelighed. Man blev ikke rigtig inviteret ind. Men det gør man nu. Nu er det for alvor kommet i spil som en attraktion i sig selv og ikke mindst som en ligeværdig oplevelse for alle.
- Ofte indtænkes tilgængelighed først til sidst og ikke som en grundlæggende præmis. Eller glemmes måske helt. Og det handler ikke om ond vilje, men nok snarere om manglende opmærksomhed, og at der er rigtig mange dagsordener i spil.
- Men her i Mønsted har tilgængeligheden til landskabet været den bærende og røde tråd. Man har samtidig ønsket at demonstrere, at tilgængelighed ikke nødvendigvis handler om synlige greb, men at det tværtimod kan integreres som et naturligt element i den samlede arkitektoniske løsning. Det handler ’blot’ om at tænke det ind fra starten og tænke i universelle løsninger, sagde Torben Svanberg.

Naturlige rastepladser

For egen regning kan jeg hilse og sige, at det var særdeles opløftende at se/prøvekøre det flotte, helstøbte resultat i Mønsted. Arkitekterne er sluppet rigtig godt fra at skabe værdig entre for alle i et terræn med store niveauspring.
Det er glædeligt, at infrastrukturen ikke blot handler om at komme fra A til B, men samlet set er gjort oplevelsesrig for alle ad den samme vej. Turen fra ankomstområdet til gruberne og tilbage igen er i sig selv en super oplevelse med gode/naturlige ’rastepladser’. Flade reposer i lange ramper er ikke nødvendigvis lykken. I Mønsted har man i stedet integrerede ’rasteplader’, hvor man kan slå sig ned for at nyde udsigten og måske en kop kaffe.
Så herfra skal lyde en stor ros til en hensynsfuld bygherre, fonde der har stillet krav til udførelsen/kvaliteten og dygtige arkitektfirmaer: Schønherr og Baumann-Boe Whitehorn.

Et mønstereksempel på, at æstetiske hensyn til kulturarv, udfordringer i kuperet terræn kan gå hånd i hånd med funktionelle løsninger for alle.

FAKTA

Restaurering af Mønsted Kalkgruber og tilgængelighed for alle er støttet af:
Realdania
A.P. Møller Fonden
Bevica Fonden
Augustinus Fonden
Færchfonden
Vanførefonden
Naturstyrelsen
Mønsted Kalkgruber
Viborg Kommune

Læs mere: monsted-kalkgruber.dk