Tungestyringssystem: Styr med tungen

Danske forskere har udviklet et banebrydende produkt, der gør mennesker med en rygmarvsskade i halsregionen i stand til at styre alt fra kørestol til computer og fjernsyn med tungen. Læs her om iTongue, der snart ventes på markedet.

Tekst: Ditte Svane-Knudsen, Videnskab.dk

Et nyt dansk produkt kaldet ’iTongue’ vil i nærmeste fremtid give mennesker med en rygmarvsskade uden funktion i hænder og arme større frihed – blot ved brug af tungen. Produktet er et såkaldt trådløst tungestyringssystem, hvor en ganebøjle med sensorer kan hjælpe til bl.a. at styre kørestol, mobiltelefon og computer ved hjælp af en lille metaldims, der er piercet ind i tungen.

- Systemet giver frihed og livskvalitet, fordi det gør det nemmere for brugeren at veksle mellem at betjene kørestolen, computeren og andre hjælpemidler. På sigt er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan styre med tungen, siger forskeren bag produktet, Lotte N. S. A. Struijk, der er lektor ved Center for Sansemotorisk-Interaktion (SMI) på Aalborg Universitet (AAU).

Avanceret system

Tungen er særligt interessant i forbindelse med lammelser, da den er styret af en kranienerve og derfor ikke bliver påvirket af en rygmarvsskade.

- Det vil sige, at en person, der er blevet lam fra halsen og ned og måske ikke engang kan trække vejret selv, stadig vil kunne bevæge tungen, forklarer Lotte N.S.A. Struijk.

Det trådløse tungestyringssystem - eller et 'tunge-computer interface' – er desuden langt mere avanceret end de forskellige systemer, der allerede findes på markedet, fx øjenstyring, hagejoysticks eller puste/suge-styring (Sipp 'n' puff).

Fleksibel muskel

Fordelen ved tungen er, at den er en meget fleksibel og mobil muskel, der kan være aktiv over længere tid uden at blive træt, og at den kan styres meget præcist.

- Vi mennesker er eksempelvis i stand til at udpege alle 32 tænder med tungen, fordi et stort område i hjernebarken er dedikeret til tungen. Det betyder, at vi faktisk kan styre tungen som en finger, hvilket giver mange flere muligheder end eksempelvis puste/suge-styring. 

iTongue fungerer mere eller mindre som en ganebøjle, og brugerne kan derfor godt både spise og drikke, mens de har bøjlen i bunden.

- Men hvis man spiser en sej karamel, kræver det selvfølgelig lidt øvelse, hvis man skal undgå, at karamellen sidder fast i bøjlen, slutter Lotte N.S.A. Struijk.

Lotte N. S. A. Struijk og hendes kollegaer har arbejdet på iTongue siden 2003. Produktet vil findes på markedet under spin off-firmaet TKS A/S. Lige nu afventer man blot godkendelsen fra Lægemiddelstyrelsen, idet iTongue er at betragte som medicinsk udstyr.

Artiklen er forkortet med tilladelse fra Videnskab.dk, hvor den fulde artikel kan læses. 

 iTongue

Mund-enheden ligner en slags ganebøjle og består af 18 sensorer, et genopladeligt batteri samt elektronik til behandling af sensor-signaler og videresendelse af data.

Aktiveringsenheden består af en piercing, der placeres på tungen.

Centralenheden er en lille mikrocomputer. Denne mikrocomputer kommunikerer trådløst med mund-enheden, og det system der er styret ved hjælp af tungekontrolsystemet.

Frihed i hverdagen

Tekst: Birgitte Bjørkman

En af dem, der har været med fra projektets start er 59-årige Bente Rey fra Sydals. Hun er testperson og har i de sidste tre år haft den tungepiercing, der bruges i iTongue systemet.

Frihed

Frihed! Så kort kan det forklares, når Bente fortæller med begejstring om projektet:

- Det åbner nogle nye muligheder for mig, både i forhold til brug af min computer, til at styre min stol og fx til at skifte kanaler på fjernsynet. Det er et fantastisk anvendeligt system og mulighederne er mange.

Bente benytter i dag et puste/sug system til computeren, men tungestyringssystemet finder hun langt mere anvendeligt og fleksibelt.

- Det kan bruges alle steder og på en hvilken som helst computer. Jeg er fx ikke afhængig af et styresystem, der sidder fastkoblet til kørestolen. Tungestyringen kan jeg tage med mig i seng og herfra fx skifte kanaler på fjernsynet eller åbne vinduer.

Hun har også prøvet Dictus, som er et talestyringssystem, men det kræver stilhed, som hun forklarer med et skævt smil og fortæller, at hun og hendes mand ofte har besøg af deres otte børnebørn.

- Brugen af et talestyringssystem er også begrænset i forhold til brug under et møde. Det kan jeg med tungesystemet.

Ingen gener

Bente husker, at hun var rædselsslagen ved tanken om at få en piercing på tungen.

- Det afholder måske nogle fra at prøve.

- Men det er ærgerligt, skynder Bente sig at tilføje og forklarer:

– For det var slet ikke slemt, og jeg har heller ikke haft gener af piercingen i den periode, jeg har været testperson.

- Omverdenskontrol med tungestyring er et stort fremskridt. Jeg ser store muligheder med iTungue, slutter Bente Rey.